Nová informatika a digitální kompetence

Malé revize pro základní vzdělávání v oblasti ICT

Na koho se obrátit

Lucie Šnajdrová
kontakt pro média za projekt Digitalizavce – pro další dotazy k tématu
lucie.snajdrova@npi.cz

Tiskové materiály

Upravené školní vzdělávací programy i moderně vybavené počítačové učebny. Většina škol hlásí, že je na revize ICT připravena

Národní pedagogický institut ČR stojí za úpravou výuky ICT. Z šetření, které institut mezi základními školami a gymnázii zpracoval, vyplývá, že je většina škol personálně i vybavením připravena vyučovat podle aktualizovaného RVP.

Informační gramotnost je branná výchova 21. století

Informační gramotnost patří mezi základní stavební kameny dnešní společnosti, shodli se hlavní řečníci konference DigiSeč určené učitelům a ředitelům škol, která se konala již pojedenácté.

NPI ČR vydal doporučení školám, jak pracovat s umělou inteligencí

Připravte se na to, že tu s námi umělá inteligence (AI) už zůstane, zjišťujte pomocí vlastních experimentů, s čím vám může AI pomoci pro větší efektivitu učení, zapojte do rozhodování o AI učitele i žáky. To jsou příklady doporučení, které NPI ČR vydal k novému školnímu roku.

NPI ČR rozšiřuje konzultační podporu škol při zavádění digitálních změn do výuky

Rozvíjet digitální kompetence žáků a zavést předmět informatika do výuky na 1. stupni mají všechny základní školy od září 2023, o rok později na 2. stupni ZŠ. K dispozici k tomu získávají podporu Národního pedagogického institutu ČR, kterou školám zdarma poskytuje v rámci projektu Národní plán obnovy (NPO).

NPI ČR nabízí školám pomoc při úpravách školních vzdělávacích programů

Školy, které se připravují na úpravy školních vzdělávacích programů v digitální oblasti, mohou zdarma využívat individuální konzultace s odborníky Národního pedagogického institutu České republiky. Konzultant se ve vyhrazeném čase věnuje výhradně objednanému řediteli či jinému pedagogickému pracovníkovi z konkrétní školy.

Na českých školách odstartoval projekt Albus

V České republice odstartoval projekt Albus, který má dvěma českým školám pomoci při zavádění digitálních technologií do výuky. Za projektem stojí společnost Google a Edugo. Projekt se realizuje za podpory Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a Národního pedagogického institutu České republiky.

Videa

Reportáž z 1. setkání DIGI roadshow - nového formátu setkání, jehož cílem je propojit odborníky se školami, učiteli a řediteli, kteří potřebují pomoci při zavádění revize informatiky, 6. 12. 2022

DigiSeč 2022: Ondřej Neumajer - Proč měnit kurikulum pro dobu nejistoty, 3. – 4. 10. 2022