Nový video podcast NPI ČR: Příběhy ředitelů a učitelů, kteří se odvažují učit jinak, i když to pro ně nebylo vždy snadné

Národní pedagogický institut (NPI) ČR přichází s novým pravidelným video podcastem pod názvem „EduRevue: Mezi námi“. Formát podcastu navazuje na stejnojmennou rubriku rozhovorů, která je součástí nového tištěného a webového magazínu EduRevue. Časopis spuštěný na podzim 2023 se věnuje tématům moderního školství a doplňuje úspěšnou kampaň Měníme osnovy, již NPI odstartovalo také během loňského podzimu. Každý díl video podcastu bude mít jiného moderátora, odborníka z oblasti vzdělávání, který si vybírá hosta z řad zajímavých osobností ředitelů, učitelů a dalších významných aktérů ze školství.

Podcast EduRevue: Mezi námi je zaměřený na lidské a profesní příběhy, na povídání o tom, jak proměňovat svůj vlastní přístup k učení a řízení školy. Bude diskuzí o tématech, jak reagovat na změny ve společnosti, aby se ředitelé, učitelé i žáci ve škole cítili lépe, chodili do ní rádi a učili se vzájemně to, co je naplňuje a co se jim může do života opravdu hodit.

Do prvního dílu s podtitulem: „Měním svoji školu, už nemusím lhát do třídnice,“ si Karel Tomek, dlouholetý lektor studia koordinátorů školních vzdělávacích programů, pozval ředitelku malotřídní základní školy v Horních Krutech u Kolína Petru Procházkovou. Tématem rozhovoru je příběh a tvorba ŠVP na míru dané škole. V druhém díle si Ivana Böhmová, expertka na umělou inteligenci ve školství, povídá s ředitelkou pražské základní školy Kořenského Libuší Daňhelkovou o tom, jak se škola za poslední tři dekády proměnila a dále mění v oblasti digitalizace, a jak nyní přistupovat k otázkám umělé inteligence ve vzdělávání.

V následujících měsících roku 2024 se s dalšími moderátory a hosty budeme věnovat tématům heterogenního kolektivu (pestrá třída), pedagogického leadershipu, školního wellbeingu nebo velkému tématu revize RVP.

„Věříme, že takových ředitelů, učitelů, jako jsou naši hosté, jsou stovky a byli bychom rádi, aby se ostatní mohli jejich příběhy inspirovat. Z rozhovorů je zřejmé, že cesta, kterou si hosté v našich podcastech vybrali, není lehká, ale pokud se tak rozhodli, začali ji hledat a ve svém hledání setrvali, došli často ještě dál, než původně předpokládali,“ říká Ivo Jupa, ředitel NPI ČR.

Video podcast „EduRevue: Mezi námi“ je k dispozici na Youtube, v audio formě na Spotify a dalších podcastových platformách a je určen nejen odborné, ale i široké veřejnosti. První díl si můžete pustit zde:

YouTubehttps://youtu.be/JfOZEEwA-Do

Spotifyhttps://open.spotify.com/show/2YEwWJElEzb83V4TgApU2h

Podcast bude vycházet dvakrát do měsíce, pouze v lednu vyjde třikrát:

• 10. ledna 2024 - Karel Tomek a Petra Procházková - rozhovor je zaměřený na tvorbu nového ŠVP ve škole, která „nabrala nový směr“.
  • 16. ledna 2024 - Ivana Böhmová a Libuše Daňhelková – můžete se těšit na téma praktického zavádění digitalizace a AI ve škole tak, aby v tom všem bylo dobře.
  • 29. ledna 2024 - Zdeňka Chocholoušková a Tereza Martínková – přinese především téma péče o nadané žáky.

Radek Melichar, tiskový mluvčí NPI, radek.melichar@npi.cz, tel. +420 725 890 501